Familie- og pårørendearbeid
NYHET! Familieteamet vårt vant «Årets familieterapeut 2024» Norsk forening for familieterapi (NFFT) deler årlig ut prisen “Årets familieterapeut” for å anerkjenne fremragende innsats innen familieterapi. Beskrivelse av prisen:
«Årets familieterapeut er en anerkjennelse til en person eller gruppe som utmerker seg, bidrar til utvikling, har hatt stor betydning, eller gir kraft til fortsatt utvikling av fagfeltet familieterapi og systemisk praksis i Norge. Prisen er en mulighet for å løfte fram arbeid og initiativer som anses viktige for fagfeltets utvikling.» – NFFT
I Fossumkollektivet har vi et stort fokus på ivaretakelse av ungdommenes foreldre, søsken og øvrige nære. Pårørende tilbys et omfattende tilbud bestående av samlinger og individualsamtaler. Helt fra vår oppringelse ble pårørende involvert, men da mest på sosiale aktiviteter. I1989 startet vi opp med det som fremdeles er et utstrakt og unikt familie- og pårørendearbeid.
Alle som utvikler avhengighet til rus påfører sine nærmeste store belastninger. Hele familien blir skadelidende. Mange familiemedlemmer kjenner på skam, lever med konstante bekymringer og stress, kjenner på maktesløshet og fortvilelse. Noen er i stor grad medavhengige og har ikke lengre et eget liv å leve. Belastninger over tid vil kunne påvirke pårørendes egen helse i negativ retning, og de er i en risikogruppe for å utvikle sykdom og frafall fra arbeidslivet.
Symptomene og problemene til pårørende har sin egen dynamikk, og forsvinner ikke som et resultat av at den i familien med rusprobelmatikk rehabiliteres. Derfor får alle som kommer i behandling hos Fossumkollektivet tilbud om å invitere sine pårørende inn i et omfattende familie- og pårørendearbeid. Familieteamet hos oss tilbyr de nærstående mulighet til å involveres i, og gjennomgå, noen av de samme prosessene som den rusavhengige gjennomgår. Dette gjelder både foreldre, søsken og eventuelt andre som måtte stå den rusavhengige nær.
Involvering og samarbeid
For å ivareta de pårørende, og for at den rusavhengige skal lykkes i å bli, og forbli, rusfri, trenger de nærmeste å involveres. De trenger nødvendig informasjon og kunnskap for å takle egne utfordringer, og til å bygge opp en ny relasjon til sin sønn/datter/søster/bror – uten rusen.
De pårørende trenger å få støtte og gis muligheten til å dele erfaringer med andre som befinner seg i lignende situasjon.
Et godt samarbeid med pårørende kan redusere den psykiske påkjenningen det er å være pårørende til en rusavhenig. Samarbeid muliggjør at de kan fungere som en ressurs i rusbehandlingen. Involveringen øker dessuten prognosene for at den rusavhengige forblir rusfri etter endt behandling.
Bildet til høyre er en «Fossum-mamma»s arm hvor hun har tatovert rosen i Fossumkollektivets logo for å symbolisere hjelpen og støtten familien mottok da sønnen var i behandling hos oss.


«Familiearbeidet på Fossum er omfattende. Det har resultert i at mannen min og jeg har fått et nettverk av andre som er, eller har vært, i samme situasjon som oss»
- Pårørende
Innholdet i tilbudet
Tilbudet er unikt med tanke på hvor tett oppfølgingen er, og hvor hyppige treffpunkter de pårørende tilbys.
I løpet av året arrangeres både det vi kaller familiehelger, pårørendeuker, foreldredager, familiesamlinger og julefamiliefest (for unge som har sin første jul hos oss). Noen samlinger er uten ungdommen som er i behandling, noen er kun for foreldre/steforeldre/besteforeldre, noen er kun for «nye» pårørende, mens andre er for alle (inkludert søsken).
Familieteamet vårt består av fagpersoner med solid og lang erfaring og kompetanse på rusbehandling og familieterapi. På samlingene benytter vi også eksterne fagpersoner og pårørende som tidligere har vært en del av Fossums familiearbeid.
Lovfestet rettighet og standarder i behandlingsforløpene
Hver avdeling har en pårørendeansvarlig som utfører rollespesifikke oppgaver knyttet til familien gjennom forløpet – dersom ungdommen /pasienten samtykker til det. Oppgavene innebærer informasjon til pårørende, erfaringsinnhenting, kartlegging av behovet for familieråd (ved inntak og underveis), inkludering i planarbeidet, kriseplaner, Individuell plan, samt plan for oppfølging, samvær og hjemreiser.
Det legges til rette for en best mulig dialog med pårørende – både for avklaring av spørsmål de måtte ha, og for å møte pårørende på eventuelle bekymringer. Avdelingen har ukentlig kontakt med pårørende. I kritiske faser som ved rusing, rømming eller ekstra dårligere perioder, er kontakten hyppigere.
Fossumkollektivet legger til rette for at pårørende kan involveres gjennom hele forløpet. Ungdommens samvær med familie/pårørende trappes opp mot slutten av behandlingsforløpet for å sikre en god overgang fra behandling til familien – enten de flytter hjem eller i egen bolig.
«Jeg snakker om livet mitt før og etter Fossum. Pårørendearbeidet er ganske enkelt enestående»
- Mor til gutt i behandling
Pårørendearbeid
Mislykket forelder
«Jeg hadde ingen å snakke med. Følelsen av å være mislykket forelder hang over meg konstant»
Pårørendearbeid
Brukermedvirkning
Mor Vigdis Løbach tror pårørendeinvolvering kan være med på å hindre tilbakefall hos ungdommen.
Pårørendearbeid
Takk til familieteamet
«Det er nemlig sånn at i Fossumsystemet blir vi som er pårørende sett på som selvstendige»